Alates 75€ TASUTA TARNE!

Sulge otsing
Otsi tooteid

Tooted

Ostukorv

Pärnu Keskuse Taluturg tähistab sünnipäeva!

10.10.2024

Taluturg sai alguse juba 14 aastat tagasi eesmärgiga aidata turule just need kõige pisemad kohalikud ettevõtjad ja talupidajad. Aastatega oleme kasvanud kohaks, kust leiad laia valiku Eestimaa parimaid maitseid.

Meie poed Tartus, Pärnus ja Tallinnas pakuvad nii kohalike väikeettevõtjate kaupa, käsitööd, loodustooteid kui ka hõrgutavaid pagari- ja kondiitritooteid, mis valmivad suure hoole ja armastusega kohapeal.

Pärnu Keskuse Taluturg, mis tähistab sellel laupäeval juba oma 12. sünnipäeva, on eriti armastatud oma kookide, küpsiste ja saiakeste poolest.

Siit võid leida näiteks krõbeda muretaigna põhjal, siidise kreemiga brüleekorvikese, mis kaunistatud hooajaliste marjadega. Mõnusat tasakaalu magusa ja marjase vahel pakub klassikaline beseerull vaarikatega. Palju kiitust on pälvinud makroonid, mille maitsete hulgas on passion, vaarikas, pistaatsia ja soolakaramell.

Kohvikuletist võid alati leida midagi erilist ja head. Tellimustoodete valikuga saad tutvuda meie kodulehel. Samuti on osa tooteid üleval ka e-poes. (Valikut täiendame jooksvalt.)

Pärnu Keskuse Taluturul on meie andekas peapagar-kondiiter Kadri loonud ja täiustanud mitmeid retsepte, mis on saanud klientide seas eriti populaarseteks.

Sünnipäeva puhul rääkis ta oma teekonnast pagar-kontiitri maailmas ja jagas, millised küpsetised toovad talle endale kõige rohkem rõõmu.




Kuidas sai sinust pagar-kondiiter?


See on tegelikult üks huvitav juhtum, mille üle vahel siiani pead murran. 

Lapsepõlveunistus see kindlasti ei olnud, kuigi vanu albumeid läbi lapates leiab väga palju pilte 3-4-5-aastasest Kadrist köögis jahuga möllamas. 

Minu suur unistus oli saada juuksuriks. Seda aga peale põhikooli kohe õppida polnud võimalik. Seega läksin Pärnumaa Kutsehariduskeskuse kodulehele ja valisin endale eriala TÄIESTI SUVALT.

Miks mitte gümnaasiumisse ja siis juuksuriks? Kuigi olin kõva viieline, siis klassiruumis istumine pole mulle kunagi lihtne olnud – tahtsin kohe õppida midagi, mida saab oma kätega teha ja mis kuluks elus nii-öelda marjaks ära. Esimene mõte oli õppida autotehnikuks või keevitajaks – emme ei lubanud. Ma arvan, et see oli tagantjärgi tark otsus.

Kuskil selle kolmeaastase pagar-kondiitriõppe, mitmete erinevate praktikate ja paari riikliku võistluse käigus olin ma sellesse erialasse täielikult armunud ning juuksuriamet ootab tänase päevani oma korda.

Ma ütleks, et see oli täiesti sürr aga totaalselt elumuutev erialavalik. 

Mu vanaema oli kõva küpsetaja – võib-olla on see mul veres?




Milline küpsetis Pärnu Keskuse Taluturul on sinu enda lemmik?

Kuna suurem osa Pärnu Taluturu küpsetisi on mu enda loodud või täiustatud, siis oma loomingu seast ma ainult ühte lemmikut valida ei oska. Minu lemmikud hetkel:

Lemmikküpsis – Marja-mandliküpsis

Lemmikkook – Limoncello tiramisu

Lemmikleib/-sai – Röstsibula-köömne leib, Oliivi-rosmariini brioche

Lemmikpirukas – Forellipirukas/Porgandipirukas

Lemmiksaiake – Kaneeli-mandli saiake soolakaramelliga

Retsept, mis toob valmistades alati naeratuse näole on üks väga lihtne, ent uskumatult mahlane ja maitsev Kräsupea. See on kook, mida mu emme valmistas meile väiksena mitmeteks sünnipäevadeks ja see on kindlasti eluaegne lemmik. Andsin lihtsalt retseptile natuke omalt poolt särtsu juurde.




Kuidas sünnivad Pärnu Keskuse Taluturu küpsetiste retseptid?


Mina töötan retsepte välja vabadel päevadel Pinterestis, Instagramis ja muudel platvormidel inspiratsiooni otsides. Mingil hetkel sain aru, et teiste välja mõeldud retseptide kasutamine kuidagi ei istu mulle – alati muutsin tegemise käigus väga palju ära, nii et lõpuks sündis esimesest versioonist täiesti teine toode.

Ja nii ma neid retsepte leiutangi:

– katsetan erinevaid maitsekooslusi;

– vaatan internetist pilte/videoid ja üritan nendest toodetest oma versiooni teha;

– teen oma olemasolevatest lemmikretseptidest erinevaid variatsioone;

– võtan järele katsetatud retsepti baasi ja hakkan sinna peale midagi uut ehitama.




Milliseid kohalikke tooraineid eelistad küpsetamisel kasutada?

Kodumaiste koostisosade puhul hindan kõige enam nende puhtust, kvaliteeti ja autentset maitset.

Taluturul on väga palju imelisi talutooteid, mida meie, pagar-kondiitrid, iga päev kasutame.

Kõige paremad lihapirukad sünnivad Frank Kutteri seahakklihast.

Super head viineripirukad on tehtud Otepää Lihatööstus Edgari viineritega.

Meie pesto-juusturullid ja pesto-suitsukanapirukad on just nii maitsvad tänu Kosmosepoiste imelisele Umbrohupestole.

Parim leib sünnib Loona talu veski jahudest.

Eriti mesine meekook sünnib Pokaveski talu meest.

Ja veel on nii palju teisi imelisi tooteid!




Mida tähendab sulle töötamine Taluturul?


Taluturul töötamine on näidanud mulle, mida tähendab täielik usaldus ja toetus minu loomingu suhtes. Olles töötanud Taluturul kõigest kuus kuud, usaldati mulle peapagar-kondiitri ametikoht ja olen seda teeninud varsti juba kaks ja pool aastat. 

Kõik mu ideed on kahe käega vastu võetud. Iga kord,  kui töötan välja uue toote, annan ka kõigile töökaaslastele proovida ja olen alati avatud kriitikale – nii palju kui on maitseid, on ka arvamusi ja kuigi kõigile ei saa meele järele olla ( ja ei peagi! ), siis enamusarvamus otsustab, kas toode on väärt kordamist.

Mul on väga toetav ülemus, Lagle, kes on erinevatest küpsetistest, tehnikatest ja maitsetest sama vaimustuses kui ma ise. 

Seega on lihtne uusi tooteid katsetada, sest alati on selleks tema poolt roheline tuli olemas.

Võin käsi südamel öelda, et sellist ülemust, kes kiidab, motiveerib ja usaldab 100%, pole mul sellel erialal kunagi olnud. Aitäh, Lagle!

Tahan ära mainida ka meie armsa kollektiivi kella-kümnesed-hommikusöögid, kus võtame hetkeks aja maha ja õpime üksteist paremini tundma.




Milline on sinu kõige meeldejäävam kogemus pagar-kondiitri tööajaloost?

Esimesed eredamad kogemused tulevad kooliajast: 

  • Noor pagar 2016 1.koht;
  • Noor kondiiter 2018 3. koht;
  • 5-nädalane välispraktika Hispaanias.

Aga tegelikult on sellel erialal 9 aasta jooksul väga palju väikeseid ja suuremaid töövõite, mälestusi, kogemusi ja ka ebaõnnestumisi. Need on vaieldamatult sama tähtsad kui kõik võidud, sest need on voolinud mind täpselt selliseks, nagu ma olen.

Panen siia ühe tagasiside, mis tegi südame nii soojaks. Alati on tore head vastukaja saada, aga see, kui inimene võtab selle aja, et kirjutada pikk ja ilus kiri, on lihtsalt meeletult armas.

“Mu ema, kes on hea toidu armastaja ja ise hobikorras pagar, ütles, et tordid oleksid nagu ta enda tehtud – see on siis suur kompliment. 

Aga tõesti, meie jäime väga rahule! Ja kõik kes küsisid, kus nii head tordid said, said vastuseks, et Pärnu Taluturu pagar on vähemalt riigi parim. No ausalt. Ma tõesti väga hindan Su loomingut ja tehtut! Alati nii maitsev!”




Millist sõnumit tahaksid jagada meie Taluturu külastajatele ja küpsetiste sõpradele?


Ma ei taha sugugi kogu au ja kiitust enda peale võtta. Mainin ära oma kolm imelist pagar-kondiitrit, kes on õpetanud mind sama palju kui mina neid ja olnud minuga juba mõnda aega sellel teekonnal koos. Reelika, Ae ja Mirtel – me oleme kõik väga erinevad inimesed, aga aja jooksul sulasid meie kõigi käekirjad ühte, igaühe töödel juures muidugi oma touch ja see on minu meelest nii ilus! Te olete mulle suureks toeks olnud ja ma olen ülimalt tänulik.

Mis puutub meie kallitesse külastajatesse – on nii vahva, kui te köögist möödudes meid rõõmsalt teretate, jõudu soovite, tagasisidet annate või hoopis kodus küpsetamiseks nippe küsite. Need on väiksed asjad, mis annavad meie tööpäevale nii palju rõõmu juurde ja inspireerivad meid. Aitäh teile!

Palju õnne sünnipäevaks, Pärnu Keskuse Taluturg!



Aitäh Kadrile meiega veidi oma maailma jagamast!

Laupäeval, 12.10., on aga Pärnu Keskuse Taluturul Külas Frozen.Bro, kes pakub maitsmiseks oma ülihäid sõrnikuid. Samal ajal saad kohvikust osta ka Frozen.Bro populaarseid hinkaale. Igat kohvi või tee nautijat ootab ka väikene üllatus!

Tule ja tähista koos meiega!

Fotod (v.a. Kadri lapsena): Reili Auväärt