Alates 75€ TASUTA TARNE!

Sulge otsing
Otsi tooteid

Tooted

Ostukorv

Toiduraiskamise vähendamine: Praktilised nõuanded Taluturult

23.04.2024

Igal aastal visatakse Eestis minema tohutul hulgal toitu, mis mõjutab nii meie keskkonda kui ka majandust. Taluturu missioon on vähendada toiduraiskamist, pakkudes samal ajal värskeid ja kohalikke tooteid. Meie eesmärk on aidata Sul teha teadlikke valikuid, mis toetavad jätkusuutlikkust igapäevaelus.



Toidu säilitamine: Parimad praktikad



Köögiviljad ja juurviljad:

Juurviljad nagu kartulid, porgandid ja peedid eelistavad jahedat ja pimedat keskkonda. Ideaalne on neid hoida keldris või külma ilma korral isegi rõdul, kui see pole võimalik, siis külmkapi alumine osa on hea alternatiiv. See aitab vähendada nende küpsemist ja säilitab vitamiine pikema aja jooksul.

Lehtköögiviljad, nagu salat ja spinat, vajavad aga niiskust, et püsida värskena. Pane need niiske köögipaberiga kilesse või taassuletavasse kotti, mis aitab hoida lehed krõmpsuvad.


Puuviljad:

Puuviljade säilitamine nõuab natuke teistsugust lähenemist. Õunad, banaanid ja tomatid eritavad etüleengaasi, mis kiirendab teiste puuviljade küpsemisprotsessi. Seetõttu on oluline neid hoida eraldi, et vältida teiste puuviljade kiiret riknemist.

Näiteks, õunad võid asetada külmikusse, kuid banaanid ja tomatid tunnevad end paremini toatemperatuuril.

Viinamarjad ja marjad säilivad kauem, kui neid hoiustada külmikus suletud anumates, mis aitab neil säilitada niiskust ja värskust.


Leib ja pagaritooted:


Leiva säilitamine:

Parim viis leiva säilitamiseks on hoida seda kuivas ja jahedas kohas. Leivakast või linane kott on head valikud, kuna need võimaldavad leival “hingata” ning kaitsevad ülemäärase niiskuse eest, mis võib kiirendada hallituse teket. Linane kott aitab lisaks hoida leiva pehme. Kui aga plaanid leiba tarbida lühikese aja jooksul, võib see jääda originaalpakendisse.

Pagaritooted:

Saiakesed ja koogid eelistavad õhukindlat keskkonda, mis hoiab need mahlased ja värsked. Kui kavatsed neid säilitada pikemalt kui paar päeva, siis tee seda sügavkülmas. Viiluta need enne külmutamist, et saaksid hiljem sulatada täpselt sobiva koguse.


Piimatooted:

Piim, juust ja jogurt säilivad kõige paremini külmkapi keskosas, kus temperatuur on ühtlaselt jahe ja stabiilne. Avatud piimatooteid tuleks hoida õhukindlalt suletud anumas või pakendis, et vältida lõhnade segunemist teiste toiduainetega ja säilitada toote värskust.


Liha ja kala:

Värsket liha ja kala on kõige parem tarbida võimalikult kiiresti, kuid lühiajaliseks säilitamiseks tuleks neid hoida külmkapi kõige jahedamas osas, tavaliselt alumisel riiulil. Liha ja kala tuleks kindlasti hoida eraldi, ideaalis vaakumpakendis või kilekotis, et vältida teiste toiduainetega ristsaastumist ja säilitada optimaalne värskus.



Kuidas kasutada peaaegu aegunud tooteid



Siin on mõned viisid, kuidas peaaegu aegunud köögivilju ja puuvilju oma köögis ära kasutada.


Köögiviljad:

Peaaegu aegunud köögiviljad on suurepärased järgmistes roogades:

Kartul: Ideaalne ahjus küpsetamiseks või koorega kartulipüreeks.

Porgand: Kasuta neid koos teiste juurviljadega hautistes või keeda ja püreesta maitsvaks supiks.

Tomatid: Sobivad hästi pastakastmete või värske salsaga.

Kapsas: Haki peeneks ja lisa suppidele või hautistele, see annab mõnusa tekstuuri ja maitse.

Paprika: Tükelda ja kasuta pajaroogades või küpseta ahjus koos teiste köögiviljadega.


Puuviljad:

Üleküpsenud puuviljad sobivad imeliselt magustoitudesse ja jookidesse:

Banaanid: Purusta ja lisa smuutidesse, küpseta pannkooke või banaanileiba.

Õunad: Tee neist õunamoosi või küpseta ahjus kaneeliga.

Virsikud: Grilli ja serveeri koos jäätisega või kasuta kookides.

Ploomid: Keeda kompotiks või kasuta pirukatäidises.

Marjad: Lisa smuutidesse, hommikupudrule või kasuta neid magustoitude kaunistamiseks.


Leib ja pagaritooted:

Kuivanud leib sobib purustatult paneeringuks või krutoonide tegemiseks salatitele ja suppidele.

Vanad saiad ja kuklid saab ära kasutada magusate või soolaste leivavormide tegemiseks, kuhu saab lisada ka ülejäänud piima, koore ja munad.

Küpsised ja koogijäägid võib teha puruks, mida saab kasutada magustoitude kihistamiseks, näiteks trifle’ides või parfait’des.

Need soovitused näitavad kuidas peaaegu aegunud köögiviljad ja puuviljad võivad rikastada Sinu toiduvalikut ning tuua igapäevasesse kokkamisse uusi maitseelamusi.



Täisväärtuslikud road jääkidest



Ülejäägid köögist võivad pakkuda põnevaid võimalusi uuteks roogadeks. Siin on mõned inspiratsiooni pakkuvad ideed, kuidas muuta eilne söök tänaseks maitsvaks elamuseks:

Kartulipüree-kotletid:
Võta eilne kartulipüree, lisa muna, hakitud sibul ja värskeid ürte nagu petersell või till. Sega kokku ja vormi väikesed kotletid. Prae pannil kuni nad on kuldpruunid. Serveeri koos värske salati ja hapukoorekastmega.

Pasta Bolognese pirukas:
Kasuta järelejäänud Bolognese kastet piruka täidisena. Lisa veidi riivjuustu ja muna, vala segu eelküpsetatud taignaga kaetud pirukavormi. Küpseta ahjus kuni pealispind on kuldne.

Riisi-frittata:
Lisa ülejäänud keedetud riisile muna, värske spinat, hakitud tomatid ja feta juust. Küpseta segu ahjus kuni muna on tahenenud ja pealispind kuldne.

Köögiviljasupp:
Tükelda ülejäänud köögiviljad, olgu need keedetud, röstitud või toored. Lisa need potti koos puljongi, maitseainete ja läätsedega. Keeda kuni kõik koostisosad on pehmed.

Leivasalat ehk Panzanella:
Muuda kuivanud leib maitsvaks salatiks. Tükelda ja sega kokku tomatite, kurgi, punase sibula, basiiliku ja oliiviõliga. Maitsesta soola ja pipraga ning maitsev roog ongi valmis.


Need ideed aitavad taaskasutada toiduaineid, mis muidu võiksid minna raisku, lisades samal ajal loovust ja maitserikkust igapäevasele toiduvalmistamisele.



Toidu pakendamine ja taaskasutamine


Nõuetekohane toidu pakendamine aitab säilitada toidu värskust ja pikendab selle säilivusaega.


Õige pakendamine:

Vaakumpakendamine: See on üks parimaid viise toidu säilivuse pikendamiseks. Vaakumpakend eemaldab õhu, mis aeglustab bakterite kasvu ja hoiab toidu kauem värskena. Vaakumpakendajad on saadaval erinevates suurustes ja need sobivad nii kodukasutajale kui ka suurematele köökidele.

Õhukindlad anumad: Investeeri kvaliteetsetesse õhukindlatesse anumatesse. Need sobivad hästi nii vedelike (supid, kastmed) kui ka tahkete toiduainete (lõigatud puu- ja köögiviljad, valmistoidud) jaoks. Otsi BPA-vabasid plastikust või veel parem, klaasist või roostevabast terasest anumaid, mis ei lase lõhnadel ega maitsetel seguneda.


Taaskasutamine:

Klaaspurkide taaskasutamine: Ära viska tühje klaaspurke minema. Pese neid hoolikalt ja kasuta uuesti hoidistamiseks, maitseainete säilitamiseks või isegi kodudekoori elemendina, näiteks küünlajalgadena või lillepottidena.

Plastikust toidupakendid: Paljud plastikust toidupakendid, nagu jogurtitopsid või võikarbid, sobivad suurepäraselt seemikute kasvatamiseks või väikeste esemete, nagu kirjaklambrid ja nööbid, hoiustamiseks.

Toidukile ja -foolium: Kuigi neid tuleks kasutada säästlikult, saab puhtaks pestud toidukilet ja -fooliumit taaskasutada. Veendu, et need oleksid enne taaskasutamist korralikult puhastatud.


Nõuanded pakendite märgistamiseks:

Alati märgista pakendid selgelt, kirjutades peale sisu ja kuupäeva. See aitab vältida unustamist ja liigset toidu raiskamist, sest tead täpselt, mis Sinu külmikus või sahvris on.

Nende lihtsate, kuid tõhusate nippide abil saad oma toiduainete säilivust oluliselt pikendada ja samal ajal vähendada prügi hulka.



Toiduraiskamise vähendamine on meie kõigi ülesanne. Taluturu eesmärk on inspireerida Sind rakendama neid lihtsaid nõuandeid igapäevaselt, et koos saaksime panustada puhtamasse ja rohelisemasse tulevikku.

Proovi neid soovitusi ja vaata, kuidas iga väike samm aitab kaasa suurele muutusele. Jätkame koos tööd selle nimel, et vähendada jäätmeid ja hoida meie planeeti. Täname, et oled osa sellest teekonnast!