Alates 75€ TASUTA TARNE!

Sulge otsing
Otsi tooteid

Tooted

Ostukorv

Tähista iseseisvuspäeva koos Taluturuga

23.02.2024

Eesti Vabariigi aastapäev ühendab meid ajaloo, kultuuri ja ühtekuuluvustundega, meenutades vabaduse ja iseseisvuse väärtust. Kutsume Sind Taluturuga seda päeva tähistama, esivanemate pärandit austama ja koosolemist nautima.



Väike ülevaade ajaloost


Eesti teekond vabaduseni on olnud täis vaprust ja keerukaid hetki. Enne märgilist 24. veebruari 1918, mil Eesti kuulutas välja oma iseseisvuse, oli meie maa pikalt olnud suurriikide, nagu Rootsi, Poola ja Venemaa, mõjusfäärides. 19. sajandi lõpus, kui rahvuslik liikumine tugevnes, kasvas ka soov määrata oma riigi saatus. Esimene maailmasõda lisas sellele püüdlusele uut jõudu.

1917 aasta oli murranguline, tuues kaasa revolutsioonid Venemaal, mis kukutasid tsaristliku režiimi. Eesti rahvuslased nägid selles võimalust luua Eesti Maapäev (Eestimaa Ajutine Maanõukogu), astudes esimese sammu oma riigi juhtimise suunas.

1918. aasta veebruaris, kui Saksa väed okupeerisid Eesti, kuulutas Eesti Maapäev välja riigi iseseisvuse, tehes julge sammu keerulistel aegadel. Sellele järgnenud Vabadussõda oli proovikivi, kus eestlased näitasid üles vaprust ja pühendumust.

Iseseisvuse väljakuulutamine 1918. aastal ja Tartu rahuleping 1920. aastal märkisid Eesti riikluse algust, kinnitades rahva tahtmist elada vabas ja iseseisvas riigis.

20. sajandi keskel kaotasime vabaduse taas Nõukogude ja seejärel Saksa okupatsiooni all, kuid 1991. aastal taastasime oma iseseisvuse, demonstreerides meie rahva püsivust ja pühendumust vabadusele.

Täna, 24. veebruaril, austame neid, kes on meie vabaduse eest võidelnud, ühendades meid ühises mälestuses ja parema tuleviku lootuses.


Olulised kuupäevad kokkuvõtlikult:

1917: Märtsis ja novembris toimunud revolutsioonid Venemaal, mis avasid tee muutustele.

1918: 24. veebruaril astus Eesti julgelt vabaduse teele, kuulutades välja iseseisvuse.

1920: 2. veebruaril kinnitas Tartu rahuleping meie iseseisvuse rahvusvaheliselt.

1940-1991: Okupatsiooniaastad tugevdasid meie püsivuse ja vabaduseiha.

1991: 20. augustil avasime uue peatüki Eesti loos, taastades oma iseseisvuse.



Traditsioonide areng


Eesti Vabariigi iseseisvuspäeva tähistamise traditsioonid peegeldavad meie riigi ajalugu ja kultuuri. Alates 1918. aastast on 24. veebruar olnud eriline päev. See tähistab ühtsust, vabadust ja rahvuslikku uhkust.


Varased tähistamised:

Algusaastatel oli iseseisvuspäev tihedalt seotud Eesti sünni ja Vabadussõja mälestustega. Paraadid, koosolekud ja mälestusüritused austasid sõja kangelasi. Need sündmused tõid esile, kuidas iga eestlane aitas üles ehitada meie noort riiki. Esimesed iseseisvuspäeva paraadid toimusid tihti külmades talveilmades, ent see ei heidutanud eestlasi, kes tulid kokku oma iseseisvust tähistama.


Nõukogude okupatsiooni ajal:

1940–1991 kestnud okupatsioonide ajal oli iseseisvuspäeva tähistamine keelatud. Eestlased leidsid siiski viise, kuidas salaja oma vabadust meenutada. Kodudes toimusid salajased koosviibimised, kus jagati lugusid ja laule, hoides elus lootust ja rahvuslikku vaimu.


Taasiseseisvumise järgsed tähistamised:

1991. aasta taasiseseisvumisest alates on 24. veebruar taas rõõmu ja vabaduse päev. Tänapäeva tähistamised on värvikad ja mitmekesised. Lisaks ametlikele tseremooniatele ja kontsertidele toimuvad üle riigi perekondlikud ja kogukondlikud üritused. Erilist tähelepanu pööratakse haridussündmustele ja noorte kaasamisele, et õpetada Eesti vabadusvõitluse tähtsust.


Tänapäev vs. varased tähistamised:

Tänapäeval on iseseisvuspäeva tähistamine avaram ja kaasavam, kajastades meie ühiskonna demokraatlikke väärtusi. Varaste tähistamiste siirus ja pühendumus annavad tänapäeva pidustustele sügavama tähenduse. Näiteks, kuigi tehnoloogia ja sotsiaalmeedia on muutnud tähistamise viise, on iseseisvuspäeva südames endiselt austus meie ajaloo ja kangelaste vastu.



Taluturg pidupäeva südames



Alates 2010. aastast on Taluturg olnud kodumaise talutoodangu südameks, pakkudes kohalikele väiketootjatele võimalust tuua oma tooted turule. Meie eesmärk on teha Eesti väiketootjate väärtuslik töö kättesaadavaks kõigile, toetades samal ajal kohalikku tootmist. Taluturu riiulitelt leiad suurima valiku Eestimaa maitseid ja alates eelmisest aastast ka põnevaid mahekaupu mujalt maailmast, vastates nii meie klientide mitmekesistele soovidele.

Iseseisvuspäeva puhul on Taluturg Sinu jaoks siin, et pakkuda ideid ja inspiratsiooni pidulaua katmiseks. Olgu selleks kodumaised juustud, värske pagaritoodang või erilised maiustused – meie kauplustes Lõunakeskuses, Pärnu Keskuses, Väike-Järve Keskuses ja Tartu Kaubamajas leidub kõike, et muuta iseseisvuspäev eriliseks. Lisaks on meie e-pood ja koostööpartnerid Bolt Food ning Wolt valmis tooma Taluturu headused otse Sinu koju.

Meie kohvikutes ootavad Sind toidud, mis on valmistatud värsketest ja valdavalt kohalikest koostisosadest. Lisaks täis jõudu ja head energiat andvad värskelt pressitud mahlad ning smuutid. Küpsetame ehtsat rukkileiba ja valmistame maitsvaid kooke, küpsiseid, pirukaid, et iga päev oleks Sinu jaoks eriline.

Tule avasta pidupäevaks parimad leiud Taluturu riiulitelt ja lase end üllatada kohaliku toodangu rikkalikust valikust.



Lõunakeskuse Taluturg soovitab



Lõunakeskuse Taluturg on valinud esiletõstmiseks tooted, mis toovad igaühe lauale midagi meeldejäävat. Meie traditsiooniline juuretisega küpsetatud leib on nagu soe kallistus, lisades pidupäevale koduse hõngu. Lisaks leiad meilt koogid, tordid, saiakesed ja pirukad, mis on iga tähtpäeva kaunistuseks.

Mereandide sõpradele on meil pakkuda Hõbekala sinepiräimed ja Lümanda Söögimaja vürtsikilud. Need maitsed toovad Eesti kulinaarsed traditsioonid otse pidulaule, andes autentsust ja rikkalikku maitsebuketti. Järveotsa Vutifarmi vutimunad rikastavad hommikusöögi lauda, tuues sisse värskeid alternatiive.

Joogivalikus mainime ära Ööbiku Talu aromaatse rukkilille tee ja Öun Drinks’i mitmekesised kihisevad joogid, mis on ideaalsed kaaslased igale kogunemisele rõõmsa meeleolu loomiseks.



Pärnu Keskuse Taluturg teeb suu magusaks



Ahjusoojad leivad, krõbedad saiakesed ja peened küpsised viivad Pärnu Keskuse Taluturul pidupäeva meeleollu. Iseseisvuspäeva auks oleme valmistanud sini-valged makroonid, mis lisavad lauale piduliku ja stiilse aktsendi.

Lisaks küpsetistele leiad meilt ka broilerit, kilusid ja erinevaid juustusid, mis on ideaalsed kaaslased igal peolaual. Broiler toob lauale külluslikkust, kilud lisavad traditsioonilisust ja juustude valik võimaldab nautida maitsete mitmekesisust.



Väike-Järve Taluturg üllatab



Väike-Järve Taluturg toob esile tõelised Eesti maitsed, nagu Lammas ja Roos vürtsikilu ja Täru Lihatööstuse kuumsuitsuvorst – kõik valmistatud parimatest kohalikest toorainetest.

Lisaks pakume Täru Lihatööstuse kuumsuitsupõske ja Argo Agro mahekanamune. Kuigi kuumsuitsupõsk on pigem eriline delikatess kui hommikusöögi klassik, nagu seda on munad, näitab see Eesti köögi mitmekülgsust ja rikkust.

Ära jäta kindlasti proovimata meie kohapeal valmistatud kuumsuitsu heigi leivakatet, mis on suurepärane koos ahjusooja rukkileivaga, pakkudes autentset maitseelamust.



Tänusõnad


Iseseisvuspäeva valguses soovime avaldada siirast tänu kõigile Eesti talunikutele ja väiketootjatele, kelle pühendumus ja töö rikastavad Taluturgu, hoides elus meie maad ja traditsioone.

Samuti täname kõiki meie kliente, kelle toetus kohalikule majandusele ja kogukonnale on hindamatu. Teie valikud aitavad säilitada Eesti kultuuripärandit ja edendada jätkusuutlikkust.

Meie mõtted on ka Ukrainaga, kus inimeste julgus ja vabaduspüüdlused inspireerivad meid igapäevaselt. Ukrainlaste vastupidavus meenutab meile kõigile vabaduse haprust ja tõelist väärtust.

Eesti Vabariigi aastapäev ühendab meid kõiki, meenutades meie riigi ajaloo ja kultuuri sügavust. Taluturg soovib kõigile rõõmsat iseseisvuspäeva, täis ühtsust, tänulikkust ja lootust.

Kohtumiseni Taluturul!